Als je een Wajong-uitkering aanvraagt, verwacht je een eerlijk en goed onderbouwd besluit van het UWV. Toch blijkt uit een nieuw onderzoek dat er in 9% van de gevallen fouten worden gemaakt bij de beoordeling. Dit kan grote gevolgen hebben voor jou en je financiële zekerheid. Het UWV doet sinds september 2024 structureel kwaliteitsonderzoek naar Wajong-besluiten om deze fouten te voorkomen. Maar wat betekent dit voor jou? En hoe kan SubAdvies jou helpen als je te maken krijgt met een onjuist besluit?
Sinds september 2024 voert het UWV structureel kwaliteitsonderzoek uit naar Wajong-besluiten. Dit is noodzakelijk omdat er te weinig inzicht was in de kwaliteit van de besluitvorming. Om dit beter in kaart te brengen, worden elke twee maanden 300 willekeurige dossiers gecontroleerd.
Uit de eerste resultaten blijkt dat 87% van de besluiten correct is vastgesteld, 9% onjuist is en 4% nader onderzoek vereist. Deze cijfers zijn op 24 januari bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.
Volgens Johanna Hirscher, lid van de raad van bestuur van UWV, laten de eerste indicatieve resultaten zien dat er nog te veel fouten worden gemaakt. Ze benadrukt dat mensen die een Wajong-uitkering aanvragen in een kwetsbare positie zitten en recht hebben op duidelijkheid. Daarom blijft het UWV doorgaan met onderzoek om de besluitvorming verder te verbeteren.
Bij het kwaliteitsonderzoek wordt gekeken naar het gehele proces, van aanvraag tot besluit. Er wordt gecontroleerd of de beslissing correct is vastgesteld, goed onderbouwd is en of het dossier volledig is.
Dossiers krijgen een van de volgende drie beoordelingen:
Fouten worden zoveel mogelijk hersteld. Voor de dossiers in de categorie ‘nader te bepalen’ wordt extra argumentatie gevraagd aan verzekeringsartsen, arbeidsdeskundigen en procesbegeleiders.
Voor de dossiers met onvoldoende argumentatie is aan de behandelend medewerkers gevraagd om extra onderbouwing te leveren. Uit deze ‘teruglegging’ blijkt dat na aanvullend onderzoek een groot deel alsnog als ‘juist’ wordt bestempeld, terwijl een klein deel als onjuist blijft.
De voorlopige resultaten van deze teruglegging zijn:
Het UWV benadrukt dat deze cijfers indicatief zijn. Het onderzoek wordt voortgezet om een vollediger en betrouwbaarder beeld te krijgen.
Omdat het UWV erkent dat er fouten worden gemaakt, is het belangrijk om een Wajong-besluit kritisch te laten controleren. Een onjuist besluit kan betekenen dat iemand ten onrechte geen uitkering krijgt, te weinig ontvangt of dat de ingangsdatum verkeerd is vastgesteld.
De komende maanden zal er meer informatie beschikbaar komen over de verdere ontwikkelingen binnen het kwaliteitsonderzoek. Voor nu is duidelijk dat verbeteringen nodig zijn en dat het UWV stappen zet om het proces transparanter en betrouwbaarder te maken.
Meer weten? Neem gerust contact met ons op.
Bron: UWV