26 augustus 2024

Eigenrisicodrager worden? Dit moet je weten.

Als werkgever kun je ervoor kiezen om eigenrisicodrager (ERD) te worden, wat aanzienlijke financiële voordelen kan opleveren. Dit geldt zowel voor de Ziektewet (ZW) als voor de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA).

In het kort:

Wat houdt eigenrisicodragerschap in?

Eigenrisicodragerschap (ERD) betekent dat je als werkgever zelf verantwoordelijk wordt voor het beheer en de uitbetaling van Ziektewet-uitkeringen aan (ex-)werknemers. Dit houdt in dat je de regie voert over de re-integratie van jouw (ex-)werknemers en de financiële risico’s zelf draagt. In plaats van premie te betalen aan het UWV beheer je deze kosten intern. Dit kan aanzienlijke besparingen opleveren, maar brengt ook risico’s met zich mee.

De Whk-premie, die werkgevers betalen voor de Werkhervattingskas, verschilt per bedrijfsgrootte:

Overwegingen bij het eigenrisicodragerschap

Eigenrisicodragerschap (ERD) biedt aantrekkelijke voordelen zoals kostenbesparing, maar brengt ook risico’s met zich mee. Door de complexiteit van deze keuze, en de gevolgen ervan, is het cruciaal om een gedegen schadelastanalyse te laten uitvoeren. Een fout in de berekening kan leiden tot hogere kosten in plaats van besparingen. Daarnaast zit je, eenmaal gekozen, voor drie jaar vast aan deze beslissing.

Overstappen? Zorg dat je er op tijd bij bent!

Je kunt het eigenrisicodragerschap voor de WGA en/of Ziektewet-flex jaarlijks laten ingaan of beëindigen op 1 januari of 1 juli. Houd er rekening mee dat de aanvraag hiervoor minstens 13 weken voor de beoogde ingangsdatum bij de Belastingdienst binnen moet zijn. Dit betekent dat je de aanvraag voor 1 januari vóór 1 oktober moet indienen en voor 1 juli vóór 1 april. Zorg dus dat je op tijd start met de voorbereidingen.

SubAdvies kan je helpen bij het berekenen van de schadelast en het opstellen van een ZW-analyse. Het is sterk aan te raden om deze berekeningen door experts te laten uitvoeren, zodat je een helder beeld krijgt van de risico’s en de financiële impact voor jouw organisatie. Met de expertise van SubAdvies kun je weloverwogen beslissingen nemen en de voordelen van eigenrisicodragerschap optimaal benutten.

Taken en verantwoordelijkheden

Bij eigenrisicodragerschap krijg je te maken met diverse taken en verantwoordelijkheden, zoals:

Als een (ex-)werknemer niet meewerkt aan de re-integratieverplichtingen, ben je als eigenrisicodrager verplicht om passende maatregelen te treffen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je de Ziektewet-uitkering van de werknemer tijdelijk verlaagt, zoals een korting van 25% gedurende twee maanden. Als deze maatregelen niet correct worden uitgevoerd, kan het UWV ingrijpen en sancties opleggen, wat kan leiden tot extra kosten voor jou als eigenrisicodrager.

Terugkeerpremie en historische schadelast

Na minimaal drie jaar eigenrisicodragerschap (ERD) kun je ervoor kiezen om terug te keren naar het publieke stelsel en weer Whk-premie te betalen. Bij terugkeer ontvang je een Whk-premie die is gebaseerd op de historische schadelast.

Anti-duiventilmaatregel

Er geldt een “anti-duiventil” maatregel om te voorkomen dat bedrijven te vaak wisselen tussen eigenrisicodragerschap en het publieke stelsel. Na terugkeer naar het publieke stelsel moet een bedrijf minimaal drie jaar in dat stelsel blijven voordat het opnieuw eigenrisicodrager kan worden. Deze maatregel is van toepassing voor zowel de WGA als de Ziektewet.

WGA

Als je besluit terug te keren naar het publieke bestel voor de WGA, ontvang je een terugkeerpremie die vanaf 1 januari 2024 gelijk is aan de historische schadelast van jouw bedrijf. Let op, deze terugkeerpremie geldt alleen voor de WGA, niet voor de Ziektewet.

Ziektewet

Bij terugkeer naar het publieke bestel voor de Ziektewet, ontvang je een sectorale premie en moet je opnieuw drie jaar wachten voordat je weer eigenrisicodrager kunt worden.

Herverzekeren

Zodra je ervoor kiest om eigenrisicodrager te worden, kun je je laten herverzekeren bij een arbodienst, zoals Uitgedokterd. Het inhuren van expertise kan helpen om betere resultaten te behalen dan via het UWV.

Voorbereidingen en uitvoering

Bij de keuze voor eigenrisicodragerschap is het essentieel om tijdig de benodigde stappen te ondernemen en de juiste voorbereidingen te treffen:

Hoe kan SubAdvies je helpen?

Bij SubAdvies begrijpen we dat eigenrisicodragerschap niet voor elke werkgever de beste keuze is. Daarom bieden we maatwerkadvies dat aansluit bij de specifieke behoeften en omstandigheden van jouw organisatie. Onze experts helpen je bij:

Wil je meer inzicht krijgen in de mogelijkheden en risico’s van eigenrisicodragerschap? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Samen kijken we wat het beste past bij jouw organisatie.

Wij vertellen jou graag wat SubAdvies voor jullie organisatie kan betekenen.

Support en advies

Ons team staat voor je klaar!
[email protected]
050 211 1908

Meer weten of een berekening aanvragen?

Vul onderstaand formulier in

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
ShieldPRO