Het UWV start met een grootschalige hersteloperatie: 43.000 arbeidsongeschiktheidsuitkeringen worden opnieuw gecontroleerd op rekenfouten. Dit heeft minister Van Hijum (NSC) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekendgemaakt. Volgens de minister gaat het om aanzienlijke bedragen, al is nog niet precies duidelijk hoe groot de financiële impact zal zijn.
De verwachting is dat veel mensen mogelijk nog geld tegoed hebben. “In principe mogen mensen niet de dupe worden van fouten van de overheid”, benadrukt Van Hijum.
De controle richt zich vooral op de WIA-uitkeringen, bedoeld voor mensen die door ziekte of beperking niet of minder kunnen werken. Vooral bij het berekenen van de daglonen blijken fouten te zijn gemaakt. Dit dagloon is bepalend voor de hoogte van de maandelijkse uitkering.
Daarnaast zijn eerder al problemen vastgesteld met de zogenoemde maatmanlonen – het loon dat iemand verdiende voordat hij of zij ziek werd. Ook dat bedrag is cruciaal voor de hoogte van de uitkering.
Volgens van Hijum zijn deze fouten het gevolg van een te ingewikkeld systeem. Hij erkent dat het hele WIA-stelsel eenvoudiger en toegankelijker moet worden.
De minister verwacht niet dat op grote schaal terugbetaald moet worden. Terugbetaling is alleen aan de orde in uitzonderlijke gevallen. Er is zelfs een kans dat mensen geld terugkrijgen als blijkt dat te weinig is uitgekeerd.
Hoeveel deze herstelactie precies gaat kosten, is nog niet duidelijk. De minister wil niet speculeren over de bedragen die in de media worden genoemd. Ook de financiering is nog niet rond en wordt besproken bij de komende voorjaarsnota.
De controle start dit voorjaar met een steekproef onder mensen die zichzelf hebben gemeld bij het UWV. Alles wordt handmatig gecontroleerd, dossier voor dossier. Dat betekent dat de controle veel tijd in beslag neemt en zeker enkele maanden zal duren.
Niet alleen de fouten in het dagloon worden bekeken, maar ook de gevolgen voor toeslagen en premies worden meegenomen. Een foutieve uitkering kan namelijk invloed hebben op andere regelingen.
Volgens van Hijum is het logisch dat het UWV deze hersteloperatie zelf uitvoert. “Daar zit de kennis en ervaring om dit goed te doen”, aldus de minister. Hij begrijpt dat veel mensen snakken naar duidelijkheid. Dat het UWV nu begint, ziet hij als een belangrijke stap vooruit.
Voor nu is er geen actie nodig van mensen met een uitkering, tenzij al contact is geweest met het UWV. Zodra een dossier wordt bekeken, volgt automatisch bericht van het UWV. De komende maanden wordt duidelijk hoe groot de impact van deze operatie zal zijn.
Wie wil controleren hoe de uitkering is opgebouwd, kan de gegevens inzien bij het UWV of contact opnemen bij twijfel.
Bron: nos