8 januari 2025
Als werkgever wil je financiële risico’s zoveel mogelijk beperken. Een essentieel punt hierbij is het maken van heldere afspraken met jouw arbodienst, zeker wanneer het gaat om complexe regelingen zoals de no-riskregeling.. Deze regeling biedt financiële voordelen, maar wordt niet automatisch toegepast door het UWV. Het is aan de werkgever om deze actief te claimen bij het UWV.
Een recent voorbeeld laat zien dat het niet benutten van een no-riskpolis aanzienlijke kosten met zich mee kan brengen, in dit geval maar liefst €65.000. Hoe voorkom je dit soort problemen? Lees verder voor praktische tips.
De no-riskstatus is een belangrijke regeling voor werkgevers. Wanneer een werknemer met deze status ziek wordt, kun je een Ziektewet-uitkering (ZW) aanvragen bij het UWV. Hierdoor hoeven werkgevers het ziektegeld grotendeels niet zelf te dragen. Dit geldt voor werknemers die eerder een WIA-uitkering ontvingen, maar ook voor werknemers met een Wajong-verleden of andere arbeidsbeperkingen. De voorwaarden en signalering moeten nauwkeurig worden gevolgd.
Echter, veel werkgevers zijn onvoldoende op de hoogte van hoe deze regeling werkt en wie binnen hun organisatie verantwoordelijk is voor het beheer hiervan. Dit brengt grote financiële gevolgen met zich mee, zoals we in het volgende voorbeeld bespreken.
In deze situatie liep een werkgever €65.000 mis door onduidelijke afspraken met de arbodienst. Een werknemer meldde zich ziek en gaf aan dat hij in het verleden een WIA-uitkering had ontvangen. De bedrijfsarts noteerde echter “onbekend” in de probleemanalyse, waardoor er geen verder onderzoek plaatsvond.
Pas na twee jaar ziekte werd ontdekt dat de werknemer nog steeds een lopende WIA-uitkering had. Dit gaf de werkgever recht op de no-riskregeling. Helaas kon de uitkering slechts met één jaar terugwerkende kracht worden aangevraagd, vanwege de bepalingen in de Veegwet SZW 2021, die dit tot maximaal één jaar beperken. Hierdoor miste de werkgever een aanzienlijk bedrag. De rechter oordeelde dat:
Om dergelijke problemen te voorkomen, is het cruciaal om duidelijke afspraken te maken en zelf proactief te handelen. Hier zijn enkele tips:
Deze zaak benadrukt dat heldere afspraken en proactief handelen onmisbaar zijn. Zorg dat je alle regelingen en verantwoordelijkheden met je arbodienst nauwkeurig afspreekt en blijf zelf alert op signaleringen. Voorkom dat jouw organisatie onnodig geld misloopt door fouten of misverstanden.
SubAdvies kan je hierbij helpen. Wij ondersteunen werkgevers bij het inventariseren, signaleren en melden van de no-riskstatus. Zo voorkom je hoge kosten en ben je altijd goed voorbereid. Neem contact met ons op om jouw situatie te bespreken en financiële zekerheid te waarborgen.
Bron: de Rechtspraak