3 mei 2022

Zo kom je van de lasten van je verzuimende werknemer af

Zieke werknemers kosten geld. Het gaat niet alleen om de kosten van loondoorbetaling en re-integratie of Ziektewet tijdens de eerste twee jaar van ziekte, maar ook om de (al dan niet gedifferentieerde) premies of uitkeringen die daarna moeten worden betaald wanneer de werknemer onverhoopt arbeidsongeschikt blijft. 

Soms kan een nieuwe werknemer ook geld opleveren als hij een bepaalde status heeft. Als iemand namelijk bij jou in dienst treedt, terwijl hij een no-riskpolis heeft (hij was bijvoorbeeld al eerder arbeidsongeschikt bevonden door het UWV), dan hoef je daar de eerste 5 jaren van het dienstverband geen loon of Ziektewet-uitkering voor te betalen bij ziekte. 

Het UWV betaalt je dan een bedrag ter hoogte van het loon (tot het maximum dagloon dat voor de sociale zekerheidswetten geldt) of betaalt de Ziektewet-uitkering (als er geen dienstverband meer is). De aanvraag hiervoor moet je wel zelf bij het UWV indienen. Daarnaast kan het aannemen van zo’n werknemer ook nog een loonkostenvoordeel opleveren. 

Bijzondere no-risk status

In bepaalde situaties is er sprake van een bijzondere no-risk status.
Bijvoorbeeld wanneer:

 

  • een vrouw ziek wordt als gevolg van een zwangerschap of bevalling;
  • een werknemer een orgaan afstaat.

Ook deze ziektegevallen behoren door het UWV te worden betaald. Meten is dus weten in deze gevallen. Tot slot is het ook zaak om bij ziekmelding te vragen of er sprake was van een ongeval waar een derde voor aansprakelijk is. Je kunt die derde (lees: de verzekeraar van de bestuurder van het motorvoertuig) dan aansprakelijk stellen voor de netto loonschade. 

De no-risk werknemer

Voor werknemers met een uitkering, of langdurige ziekte of handicap zijn er diverse regelingen. Soms heb je hiervoor meer informatie nodig.

Heeft je werknemer een handicap, is of was hij ziek, langdurig werkloos of opgenomen in het doelgroepregister? Dan kan voor hem de no-riskpolis gelden als hij gaat werken. Dat betekent dat het UWV aan jou als werkgever een Ziektewet-uitkering betaalt wanneer de werknemer (weer) ziek wordt. Je hoeft dan (een groot deel van) het loon niet zelf te betalen. De no-riskpolis geldt in de meeste gevallen maximaal 5 jaar.

No-riskpolis melden bij het UWV

Zodra een medewerker ziek wordt is het uiterst belangrijk om als werkgever zelf de no-riskpolis te claimen bij het UWV. Dit kan online worden aangevraagd via het UWV Werkgeversportaal of er kan middels een formulier een wijziging Ziektewet-uitkering worden doorgegeven (aanvraag formulier). Ondanks dat een no-risk status bij het UWV vaak bekend is, wordt een no-riskpolis enkel toegepast als de werkgever hier zelf een verzoek voor indient (zie ook het artikel: Veegwet 2022).

Wanneer is er sprake van de no-riskpolis?

Er is sprake van de no-riskpolis als 1 van de situaties hieronder geldt:

  • De aanvraag voor een WIA-uitkering door je werknemer is ooit afgewezen en de afwijzingsbrief staat dan dat een nieuwe werkgever gebruik kan maken van de no-riskpolis.
  • De werknemer kreeg ooit een Wajong-uitkering van het UWV.
  • De werknemer heeft een WSW-indicatie van het UWV, maar hij werkt bij jou niet bij een sociale werkvoorziening.
  • De werknemer is voor 1 januari 1962 geboren en had langer dan 52 weken een WW-uitkering en is vanuit de WW in dienst gekomen bij jou. Dit dienstverband is begonnen tussen 1 januari 2018 en 31 december 2019.
  • De werknemer is opgenomen in het doelgroepregister en is op of na 1 januari 2015 bij je in dienst gekomen.

Heeft je werknemer een ziekte of handicap die hem belemmert of belemmerde tijdens zijn  opleiding? Dan kan hij ook onder de no-riskpolis vallen. Hij heeft dan wel een no-riskverklaring van het UWV nodig. Voor deze no-riskverklaring moet hij aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Hij kan gaan werken. Dat betekent dat hij niet meer leerplichtig is (vanaf 16 jaar). Hij kan de no-riskverklaring ook aanvragen als hij een leerplichtontheffing heeft of als hij de verklaring nodig heeft voor een leerwerkplaats.
  • Hij is jonger dan 30 jaar.
  • Hij heeft zijn laatste opleiding minder dan 5 jaar geleden afgerond.
  • Zijn laatste opleiding was geen volwassenenonderwijs om het diploma voor het voortgezet onderwijs te halen.

Daarnaast moet 1 van deze situaties voor hem gelden:

  • Zijn laatste opleiding was speciaal onderwijs, een praktijkopleiding of een entree-opleiding in het mbo.
  • Hij kreeg hulp of een hulpmiddel om zijn opleiding te kunnen volgen: een onderwijsvoorziening. Deze onderwijsvoorziening heeft hij langer dan 1 jaar nodig gehad.
  • Hij heeft passend onderwijs gehad binnen het reguliere onderwijs.
  • Hij heeft zijn opleiding door ziekte of handicap niet kunnen afronden of met vertraging afgerond.

De no-riskpolis geldt langer dan 5 jaar als 1 van deze situaties voor uw werknemer geldt:

  • Hij heeft of had Wajong.
  • Hij heeft een WSW-indicatie.
  • Hij werkt beschut.
  • Hij werkt met een ziekte of handicap (banenafspraak).

In deze gevallen geldt de no-riskpolis zolang deze werknemer bij u werkt.

Uitkering van de gemeente en een no-riskpolis

Krijgt je werknemer van zijn gemeente een IOAW-, IOAZ-, Anw-uitkering of bijstandsuitkering? Dan kan hij ook onder de no-riskpolis vallen. Er is dan wel een Indicatie banenafspraak van het UWV nodig. De gemeente kan deze Indicatie banenafspraak bij het UWV aanvragen, maar hij kan dit ook zelf doen met een Aanvraag beoordeling arbeidsvermogen.

Loonkostenvoordeel als extra bijkomend voordeel

Voor werknemers die ook in aanmerking komen voor het loonkostenvoordeel, heb je een bijkomend voordeel: je kunt tot 3 jaar lang maximaal € 6000,- per jaar “extra” ontvangen (afhankelijk van het aantal verloonde uren). Om dit voordeel aan te vragen, heb je een aanvraagtermijn van maximaal 3 maanden die ingaat op de dag van indiensttreding. Ben je te laat, dan loop je dit volledige voordeel mis. SubAdvies kan bij alle werknemers nauwgezet alle processtappen uitvoeren en neemt jullie de volledige uitvoering uit handen. Volledig op maat ingericht en naar wens van jullie organisatie met een zoveel mogelijk digitale werkwijze. Hierbij is elke stap en resultaat via een eigen dashboard te volgen. Zo weet je zeker dat je ontvangt waar je recht op hebt. 

Wanneer vraag je het UWV om informatie over de no-risk status?

Heeft je werknemer geen documenten waaruit blijkt dat hij een uitkering of een no-riskpolis heeft? Dan kun je het UWV vragen om informatie over de uitkering of de belemmering van je werknemer.

Je kunt aan je werknemer vragen of hij het UWV machtigt om deze informatie naar jou te sturen. Hij vult daarvoor het formulier ‘Machtiging voor informatie over uitkering of belemmering’ in.

Hoe vraag je de informatie aan?
Vraag je werknemer om de machtiging in te vullen. Je stuurt daarna het volgende naar het UWV op:

  • Een brief waarin je vraagt om informatie over de uitkering of de belemmering van jouw werknemer.
  • De originele ‘Machtiging voor informatie over uitkering of belemmering’, dus geen kopie.
  • Een kopie van een geldig identiteitsbewijs van de werknemer. Het UWV behandelt jouw aanvraag alleen als je deze kopie meestuurt.

Wij begrijpen dat deze regelingen en allerlei administratieve rompslomp daarom heen je kan afschrikken. Tóch is het belangrijk om van deze regelingen optimaal gebruik te maken.

SubAdvies is dé kennispartij die deze zaken voor jullie kan regelen. Dan heb je wel de lusten, maar niet de lasten!

Tip

Vraag bij een ziekmelding of er sprake is van een ongeval, ziekte als gevolg van zwangerschap of bevalling (dit mag je eigenlijk niet vragen maar vaak hoor je dat wel spontaan), of dat er sprake is van orgaandonatie. Leg dat ook vast en bij een ongeval ga je na of je daarvoor regres kan nemen. Bij zwangerschap of bevalling of orgaan donatie: vraag bij het UWV de vergoeding hiervoor aan.

Met dank aan: Lex van den Heuvel

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de SubAdvies update.

Contact

Ontdek ons en neem contact met ons op. Wij vertellen jouw collega’s graag wat SubAdvies voor jullie organisatie kan betekenen.

Support en Advies
Ons team staat voor je klaar!

info@subadvies.nl
050 211 1908

SubAdvies - Wij combineren data, IT & kennis om waarde te creëren voor organisaties binnen de Sociale Zekerheid.
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
ShieldPRO