SubAdvies Nieuws en blogs

7 oktober 2024

Schadevergoeding na onterecht opgelegde loonsanctie UWV

In ons vorige artikel bespraken we de onzorgvuldige beoordelingen van het UWV, met verstrekkende gevolgen voor werkgevers. Een onterecht opgelegde loonsanctie kan aanzienlijke financiële schade veroorzaken. In dit artikel leggen we uit hoe je zo’n sanctie kunt aanvechten en hoe je een schadevergoeding kunt claimen.

Wat is een loonsanctie?

Een loonsanctie wordt door het UWV opgelegd wanneer zij van mening zijn dat de werkgever onvoldoende heeft gedaan om een zieke werknemer te re-integreren. Dit houdt in dat de werkgever verplicht is om gedurende een extra jaar (bovenop de twee jaar verplichte loondoorbetaling) het loon van de werknemer door te betalen, meestal 70% van het gemaximeerde dagloon.

Wanneer is een loonsanctie onterecht?

Als de werkgever echter van mening is dat de sanctie onterecht is opgelegd, kan hij eerst in bezwaar gaan bij het UWV. Wanneer het bezwaar niet tot een andere beslissing leidt, kan de werkgever vervolgens beroep instellen bij de bestuursrechter. Wanneer de loonsanctie onterecht blijkt, wordt deze teruggedraaid, en hoeft de werkgever niet langer door te betalen.

Naast het terugdraaien van de loonsanctie kan de werkgever ook een schadevergoeding claimen voor de reeds betaalde loonkosten en andere gerelateerde kosten. Dit betekent dat de werkgever het loon dat hij tijdens de extra loondoorbetalingsperiode ten onrechte heeft uitgekeerd, kan terugvorderen van het UWV. Daarnaast kunnen ook andere kosten, zoals re-integratiekosten en juridische kosten, onder bepaalde omstandigheden worden geclaimd.

Hoe kun je een schadevergoeding claimen?

Als blijkt dat het UWV onterecht een loonsanctie heeft opgelegd aan een werkgever, bijvoorbeeld na toekenning van bezwaar of beroep, wordt dit gezien als een fout van het UWV. Dit betekent dat het besluit onrechtmatig is omdat de loonsanctie is teruggedraaid.

De werkgever kan op twee manieren de schade die hij hierdoor heeft geleden, claimen bij het UWV. Deze mogelijkheden zijn conform Algemene wet bestuursrecht.

1. Schade claimen tijdens (hoger) beroepsprocedure

Als je bezwaar hebt aangetekend bij het UWV, en het bezwaar wordt afgewezen, kun je vervolgens in beroep gaan bij de bestuursrechter. Sinds 1 juli 2013 heeft de bestuursrechter de exclusieve bevoegdheid om te oordelen over schadeclaims die voortkomen uit onrechtmatige besluiten, zoals een onterecht opgelegde loonsanctie door het UWV. Als de rechter vaststelt dat het UWV onterecht een loonsanctie heeft opgelegd, kan hij direct een besluit nemen over de schade. Dit bespaart de werkgever een aparte schadeprocedure na een positieve uitspraak.

 

2. Schade claimen via een aparte schadeverzoekprocedure

Als je bezwaar succesvol is en de loonsanctie onterecht blijkt, kun je een aparte schadeverzoekprocedure starten. Het UWV krijgt dan de mogelijkheid om de schade te beoordelen en een beslissing te nemen. Indien het UWV het verzoek afwijst of niet volledig toekent, kun je in de volgende stap naar de bestuursrechter stappen om een schadevergoeding te claimen.

Welke schadeposten kunnen worden geclaimd?

Werkgevers kunnen verschillende soorten schade claimen, waaronder:

1.Loonschade: De grootste schadepost voor de werkgever is de loonschade, omdat hij onterecht langer het loon van een zieke werknemer heeft doorbetaald. Het UWV moet dit vergoeden, maar niet alle loonschade komt hiervoor in aanmerking. 70% van het gemaximeerde dagloon in het derde ziektejaar wordt vergoed, tenzij in de arbeidsovereenkomst of cao is vastgelegd dat meer wordt betaald.

Daarnaast kunnen extra kosten zoals vakantiegeld, premies (pensioen, WGA-hiaat, ANW-gat), en doorbetaalde reiskosten worden vergoed. Ook de hogere transitievergoeding als gevolg van de loonsanctie kan worden geclaimd, omdat deze direct verband houdt met de onterechte sanctie. Let op dat de compensatieregeling voor transitievergoedingen mogelijk wordt afgeschaft in 2027 voor bedrijven met 25 of meer werknemers.

 

2. Kosten voor re-integratie: De kosten die de werkgever maakt voor de re-integratie van de werknemer tijdens de loonsanctie kunnen worden geclaimd. Dit omvat bijvoorbeeld begeleiding door een arbodienst en re-integratieactiviteiten.

 

3. Juridische bijstand: De kosten voor juridische bijstand komen doorgaans niet voor vergoeding in aanmerking. In het bestuursrecht geldt een standaard regeling voor proceskostenvergoeding als een besluit wordt vernietigd of herroepen, maar deze dekt zelden de volledige juridische kosten. Alleen in uitzonderlijke gevallen kunnen deze kosten alsnog worden geclaimd, afhankelijk van de specifieke omstandigheden.

SubAdvies biedt gespecialiseerde begeleiding bij bezwaar en beroepsprocedures en bij het berekenen van schade door onterecht opgelegde loonsancties. Wij staan klaar om jouw organisatie te ondersteunen in elke stap van het proces. Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe wij je kunnen helpen.

Bron: cs-opleidingen

X
LinkedIn
Wij vertellen jou graag wat SubAdvies voor jullie organisatie kan betekenen.

Support en advies

Ons team staat voor je klaar!
info@subadvies.nl
050 211 1908
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
ShieldPRO