Bij een bedrijfsovername of wanneer een onderneming verandert van rechtsvorm, kunnen werkgevers het lage-inkomensvoordeel (LIV) en Jeugd-LIV blijven ontvangen voor medewerkers die hier recht op hadden. Dit heeft Hof Amsterdam bevestigd in een recente rechtszaak.
De Belastingdienst vond dat deze subsidies niet overdraagbaar waren bij een overname en dus per werkgever opnieuw moesten worden bepaald. De rechter heeft nu geoordeeld dat dit onterecht is: werkgevers mogen deze voordelen blijven ontvangen, ook na een bedrijfsoverdracht of rechtsvormwijziging.
Dit is goed nieuws voor werkgevers die te maken hebben gehad met een fusie, overname of wijziging van eenmanszaak naar bv. Zij kunnen in sommige gevallen alsnog aanspraak maken op LIV en Jeugd-LIV voor eerdere jaren.
In 2019 zette een werkgever zijn eenmanszaak om in een bv. In de eerste maanden van dat jaar diende hij de loonaangiften nog in onder het loonheffingsnummer van de eenmanszaak, waarna hij dit voortzette onder het loonheffingsnummer van de bv.
De Belastingdienst oordeelde dat hij geen recht had op LIV en Jeugd-LIV voor de periode waarin de lonen nog onder de eenmanszaak vielen, omdat de subsidies volgens hen alleen per afzonderlijke werkgever golden.
De werkgever was het hier niet mee eens en maakte bezwaar. Uiteindelijk kreeg hij gelijk van de rechter. Het hof bepaalde dat een overgang van onderneming in deze situatie moet worden gezien als een voortzetting van de bestaande dienstbetrekkingen.
Dit betekent dat werkgevers die een bedrijfsovername doen of hun rechtsvorm wijzigen, LIV en Jeugd-LIV mogen blijven ontvangen, zolang de werknemers aan de voorwaarden voldoen.
Heb je tussen 2019 en 2024 een bedrijf overgenomen of je rechtsvorm gewijzigd? Dan kan deze uitspraak betekenen dat je nog recht hebt op subsidies uit eerdere jaren en mogelijk geld kunt terugvorderen.
Bron: Salaris van morgen