De arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen van het UWV liggen onder vuur. Uit een intern onderzoek, waar het Algemeen Dagblad de hand op heeft weten te leggen, blijkt dat meer dan de helft van de beoordelingen onzorgvuldig is uitgevoerd. Dit roept grote twijfels op over de betrouwbaarheid en rechtvaardigheid van deze beoordelingen.
Een intern onderzoek van het UWV, waarbij 293 dossiers uit 2023 zijn geanalyseerd, toont aan dat de kwaliteit van arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen vaak te wensen overlaat. Een belangrijk punt van kritiek betreft de urenbeperking, die bepaalt hoeveel iemand nog kan werken. In meer dan de helft van de gevallen zijn de beoordelingen incorrect door een gebrek aan grondig onderzoek door verzekeringsartsen en incomplete medische gegevens.
Cliënten van het UWV die een WIA-beoordeling ondergaan, worden beoordeeld op hun arbeidsongeschiktheid. Uit het onderzoek blijkt dat er ernstige twijfels zijn over de uitkomsten van deze beoordelingen. Vooral telefonische spreekuren en beoordelingen van mensen met psychische stoornissen blijken problematisch. In bijna 80% van de telefonische beoordelingen wordt het eindoordeel als ongeloofwaardig bestempeld.
Een voormalig kwaliteitscontroleur bij het UWV noemt de bevindingen schokkend en geeft aan dat zulke slechte cijfers nog niet eerder zijn voorgekomen.
Het UWV erkent dat er procedurefouten zijn gemaakt, maar stelt dat deze niet altijd tot onjuiste beoordelingen leiden. De directeur arbeid en gezondheid bij het UWV benadrukt dat er al stappen zijn ondernomen om de kwaliteit van de beoordelingen te verbeteren. Een nieuw rapport moet deze verbeteringen bevestigen, maar moet eerst nog met de minister worden gedeeld.
Een jurist, die vaak cliënten bijstaat in bezwaarzaken tegen het UWV, noemt de uitkomsten van het onderzoek kwalijk en stelt dat het UWV hiermee niet kan doorgaan.
De financiële impact van ziekteverzuim op de Nederlandse economie is al gigantisch. Volgens het trendrapport Ziekteverzuim & Arbeidsongeschiktheid van Nationale Nederlanden kostte het verzuim de Nederlandse economie vorig jaar 23,3 miljard euro. Onzorgvuldige arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen door het UWV verergeren dit probleem, wat werkgevers jaarlijks miljoenen extra kost. Er is een dringende behoefte aan verbeteringen in zowel het ziekteverzuimbeheer als de nauwkeurigheid van arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen om deze dubbele last te verlichten.
De bevindingen van het interne UWV-onderzoek wijzen op ernstige tekortkomingen in de arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen. De resultaten roepen vragen op over de betrouwbaarheid en rechtvaardigheid van het huidige systeem. Het is duidelijk dat er dringende verbeteringen nodig zijn om het vertrouwen van de cliënten in het UWV te herstellen.
Bron: AD