uwv-besluiten-problemen

9 februari 2023

Werkgevers opgelet! UWV besluiten niet langer meer op 1 plek

Het UWV moet jou als werkgever een besluit sturen over een onderwerp waarin jij belanghebbende bent. Dit kan bijvoorbeeld een toerekening-beslissing van een WGA-uitkering zijn of (indirect) over een werknemer van jou over diens Ziektewet- of WIA-uitkering. Indien je het niet eens bent met zo’n besluit, dan kan je binnen 6 weken in bezwaar gaan. Ga je te laat in bezwaar, dan geldt, hoe onjuist het ook blijkt te zijn, deze beslissing keihard tegenover je. Daarom is het ook erg belangrijk om elke beslissing van het UWV zelf goed te beoordelen, of dit door SubAdvies te laten beoordelen.

Problemen bij het UWV

Het UWV heeft werkgevers zoveel mogelijk aangezet/verplicht om deze besluiten uit het werkgeversportaal op te halen en zendt de besluiten niet langer per post. Echter, nu blijkt dat er problemen zitten in het plaatsen van besluiten in het portaal. Het UWV heeft aangegeven dat ze in dat geval de besluiten per post zullen versturen naar de werkgever.

Daar zit het probleem. Als werkgever ben je nu mogelijk niet meer zo scherp op alle post die binnenkomt, omdat je inmiddels gewend bent alleen het portaal te controleren. Als daar niets staat, dan is er ook niets, zal je denken. Het kan dus voorkomen dat je de post te laat opmerkt en dat het termijn van 6 weken al verstreken is. Dit kan behoorlijk frustrerend zijn, want zoals we eerder al aangaven: ga je te laat in bezwaar, dan geldt, hoe onjuist het ook blijkt te zijn, de beslissing keihard tegenover je. Overigens kan het ook zo zijn dat het UWV de beslissing niet per post heeft verzonden.

Advies: lees elke brief van het UWV op tijd

SubAdvies adviseert je dan ook om echt iedere brief die je ontvangt van het UWV goed te lezen.

Blijkt het een besluit te zijn? Stuur deze brief dan zo snel mogelijk door naar jouw contactpersoon van SubAdvies zodat zij voor je kunnen beoordelen óf er bezwaar nodig is. SubAdvies is weliswaar gerechtigd tot de besluiten in het werkgeversportaal van haar partners, maar ontvangt de brief niet wanneer het UWV problemen heeft met het plaatsen van een besluit in het portaal.

Het niet in bezwaar gaan kan je veel geld kosten, omdat het UWV vindt dat jij als werkgever verantwoordelijk bent voor de Ziektewet- of WIA-uitkeringen. Dit kan tot wel 12 jaar lang aan jou worden doorbelast.

60 plusser volledige WGA-uitkering tot de AOW

Je hebt ongetwijfeld meegekregen dat het UWV problemen heeft met het tijdig keuren van mensen die langer dan 2 jaar ziek zijn en een WIA-uitkering aanvragen. Op dit moment probeert het UWV al deze achterstanden tijdelijk op te lossen door werknemers ongezien een voorschot te geven op een WGA-uitkering. Dit terwijl het UWV nog niet eens weet of er sprake is van een WGA. Dit weet je namelijk pas ná de keuring door een arts van het UWV en ná de beoordeling van een arbeidsdeskundige. Ondanks dat het UWV ervoor kiest om deze voorschotten te geven zonder keuring, verhalen ze deze voorschotten wel op werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA.

Maar nu is er per oktober 2022 een nog vreemdere (vooralsnog tijdelijke) noodoplossing bedacht:

Wie 60 jaar of ouder is aan het einde van zijn/haar 2 jaar ziekte, krijgt een volledige (80-100%) WGA-uitkering tot de AOW. Ongezien en ongekeurd. Dit roept heel wat vragen op:

    • Waarom is iemand dan volledig arbeidsongeschikt?
    • Hoe verhoudt zich dit afschrijven van 60-plussers tegenover de campagne van hetzelfde Ministerie SZW dat vindt dat 55-plussers juist prima werknemers zijn? Gemotiveerd, minder vaak ziek en vol ervaring.
    • De AOW-leeftijd moet toch juist omhoog, want mensen moeten langer blijven werken?
    • De wet WIA staat deze keuze toch niet toe zonder keuring?

Het UWV zegt hierbij wel dat de werkgever en werknemer akkoord moeten gaan met deze handelswijze, maar of dat actief door het UWV wordt uitgevraagd is niet duidelijk.

Wordt de WGA-uitkering voor 60-plussers echt niet aan de werkgever doorbelast?

Het UWV beweert dat deze WGA-uitkering niet aan de werkgever wordt doorbelast, maar is dat zo? Voor (ex-)werknemers met een WGA-uitkering (welke tot 10 jaar lang door werkgevers wordt bekostigd) geldt globaal dat de werkgever die eigenrisicodrager voor de WGA is, deze uitkering zelf 10 jaar lang betaald. Is de werkgever geen eigenrisicodrager, dan wordt hem de uitkering met alle bijkomende uitvoeringskosten tot 10 jaar lang doorberekend via de zogenaamde Werkhervattingskas (Whk). Eigenrisicodragers betalen geen premie Whk.

Maar, iedere werkgever, eigenrisicodrager of niet, betaalt daarnaast een premie voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof). Uit dit Aof worden grofweg alle WGA-uitkeringen betaald die langer dan 10 jaar lopen, namelijk:

    • Arbeidsongeschiktheidsuitkering voor duurzaam én volledig arbeidsongeschikte mensen (IVA)
    • Vangnet uitkeringen zoals Ziektewet door orgaandonatie of zwangerschaps- of bevallingsklachten.

Een kleine werkgever (loonsom tot € 905.000,-) betaalt in 2023 5,82% en een (middel)grote werkgever 7,11%. Uit dit Aof gaan ook al deze 60 plus uitkeringen betaald worden. Overigens zullen ook alle dwangsommen die het UWV verschuldigd is vanwege te late besluiten (nadat ze in gebreke zijn gesteld) uit het Aof betaald gaan worden. De kans is groot dat de premie van het Aof de komende jaren gaat stijgen, waardoor je indirect toch meebetaalt aan de ‘oplossing’ van het UWV.

 

Met dank aan: Lex van den Heuvel

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de SubAdvies update.

Contact

Ontdek ons en neem contact met ons op. Wij vertellen jouw collega’s graag wat SubAdvies voor jullie organisatie kan betekenen.

Support en Advies
Ons team staat voor je klaar!

info@subadvies.nl
050 211 1908

SubAdvies - Wij combineren data, IT & kennis om waarde te creëren voor organisaties binnen de Sociale Zekerheid.
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
ShieldPRO