Voorlopige berekening Wtl 2024: Wat moet je als werkgever weten?

Werkgevers hebben de voorlopige berekening Wtl 2024 van het UWV ontvangen. Dit overzicht laat zien hoeveel loonkostenvoordeel (LKV) en/of lage-inkomensvoordeel (LIV) je organisatie ontvangt over het afgelopen jaar. 

Een belangrijk moment, want een onjuiste of onvolledige berekening kan ervoor zorgen dat je als werkgever minder ontvangt dan waar je recht op hebt. Hoe zorg je ervoor dat je alles goed controleert en optimaal gebruikmaakt van de Wtl? 

 

Wat houdt de voorlopige berekening Wtl in? 

De Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) is bedoeld om werkgevers te ondersteunen bij het in dienst nemen en behouden van specifieke doelgroepen. Op basis van de loonaangiften van 2024 bepaalt het UWV hoeveel tegemoetkoming je ontvangt. 

De regeling bestaat uit twee voordelen: 

  • Loonkostenvoordeel (LKV) – voor werkgevers die bepaalde doelgroepen in dienst hebben. 
  • Lage-inkomensvoordeel (LIV) – voor medewerkers met een laag inkomen. 

De voorlopige berekening laat zien hoeveel je op basis van de ingediende loonaangiften verwacht te ontvangen. Dit bedrag wordt in juli 2025 definitief vastgesteld, maar tot die tijd heb je de mogelijkheid om correcties door te voeren. 

 

LKV en LIV: Wie komt in aanmerking? 

Loonkostenvoordeel (LKV) 

Werkgevers kunnen in aanmerking komen voor LKV wanneer zij medewerkers in dienst hebben die behoren tot een van de volgende groepen: 

  • Oudere werknemers met een uitkeringsverleden 
  • Arbeidsgehandicapte werknemers 
  •  Werknemers met een banenafspraak of scholingsbelemmering 
  •  Herplaatste arbeidsgehandicapte werknemers 

Om aanspraak te maken op LKV is een geldige doelgroepverklaring nodig. Controleer goed of deze juist is verwerkt in de salarisadministratie! 

Lage-inkomensvoordeel (LIV) 

Het LIV is bedoeld als tegemoetkoming voor werkgevers die medewerkers met een laag loon in dienst hebben. Dit voordeel is bedoeld om duurzame werkgelegenheid te stimuleren. Een medewerker komt in aanmerking voor LIV als hij of zij voldoet aan de volgende criteria: 

  • De medewerker is verzekerd voor een of meer werknemersverzekeringen 
  • Het gemiddeld uurloon in 2024 ligt tussen € 14,33 en € 14,91 
  • De medewerker heeft minimaal 1.248 verloonde uren in 2024 
  • De medewerker heeft de AOW-leeftijd nog niet bereikt 

Let op: Als een medewerker zowel voldoet aan de voorwaarden voor LKV als LIV, dan kan slechts één van deze voordelen worden toegekend. 

 

Belangrijke deadlines: Wanneer moet je controleren en corrigeren? 

  • Uiterlijk 1 mei 2025: Correcties in de loonaangifte doorvoeren. Alleen wijzigingen vóór deze datum worden meegenomen in de definitieve beschikking. 
     
  • Uiterlijk 31 juli 2025: Het UWV stelt de definitieve beschikking Wtl vast. 

Waarom is controle zo belangrijk? 

Een fout in de voorlopige berekening kan ervoor zorgen dat je minder ontvangt dan waar je recht op hebt.   

Wil je er zeker van zijn dat jouw voorlopige Wtl-berekening klopt en dat je optimaal gebruik maakt van de beschikbare loonkostenvoordelen? Onze adviseurs helpen je graag bij het controleren en corrigeren van de loonaangifte. Zodat je er zeker van bent dat jij krijgt waar je recht op hebt.  

 

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
ShieldPRO