Uitspraak WGA voorschot verhaald op eigenrisicodrager niet toegestaan

12 oktober 2021

WGA-eigenrisicodrager wordt ten onrechte door het UWV aangeslagen voor voorschot aan werknemers omdat het UWV te laat keurt.

WGA-eigenrisicodrager wordt ten onrechte door het UWV aangeslagen voor voorschot aan werknemers omdat het UWV te laat keurt. Werkgevers die eigenrisicodrager voor de WGA zijn, betalen de WGA-uitkering voor mensen die vanuit een dienstbetrekking met deze werkgever een WGA-uitkering toegekend krijgen.

Daar heeft deze werkgever bewust voor gekozen. Dat is zolang de werknemer ook echt gekeurd wordt volgens de wettelijke eisen. Dat wil zeggen dat een verzekeringsarts en Arbeidsdeskundige van het UWV deze werknemer hebben beoordeeld en vastgesteld dat er een WGA recht is.

Nu heeft het UWV zoals we allemaal weten een behoorlijke achterstand in keuringen. Niet de schuld van het UWV zelf maar de politiek heeft het UWV beperkt en het UWV moet roeien met de riemen die ze heeft.

Dat valt te begrijpen maar wat het UWV dan vervolgens doet ten opzichte van eigen risicodragers WGA valt niet begrijpen. Zonder enig onderzoek wordt het voorschot dat de werknemer standaard van het UWV krijgt, 1 op 1 aan die werkgever doorbelast, hij moet direct betalen.

Er is geen enkele wettelijke grond om dat te doen. Het UWV weet dat zelf ook best wel, maar al meer dan een jaar is dit de praktijk. Nu heeft wonderbaarlijk genoeg slechts 1 werkgever het aangedurfd dit te bestrijden. De rest accepteert het blijkbaar of denkt dat het UWV toch wel gelijk zal hebben.

Maar wat blijkt: Het UWV heeft geen gelijk! In een uitspraak van 6 oktober jl. van de Rechtbank Roermond is bepaald dat er geen wettelijke grondslag voor deze UWV praktijk bestaat.

Bent u eigen risicodrager WGA?

Stop dan met het accepteren van de verhaalsbeslissing van de voorschotten op u en ga in bezwaar!

Wat het UWV met deze uitspraak gaat doen is nog niet duidelijk. Dat het UWV al wist dat er geen grondslag was blijkt uit de geheimzinnige wijze waarop het UWV probeerde en nog probeert om via een zogenaamde “Veegwet” (de wet die bepaalde “schoonheidsfoutjes” herstelt) dan maar wel legitimering van deze vorderingen te krijgen. Maar al zou die poging lukken, dan nog is daarmee geen echte wettelijke legitimering van zulke vorderingen ontstaan en blijft bezwaar zinnig en noodzakelijk!

Met dank aan: Lex van den Heuvel

Heeft u vragen? Neem dan contact op met SubAdvies!

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de SubAdvies update.

Contact

Ontdek ons en neem contact met ons op. Wij vertellen jouw collega’s graag wat SubAdvies voor jullie organisatie kan betekenen.

Support en Advies
Ons team staat voor je klaar!

[email protected]
050 211 1908

SubAdvies - Wij combineren data, IT & kennis om waarde te creëren voor organisaties binnen de Sociale Zekerheid.
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
ShieldPRO