Een arbodienst ondersteunt werkgevers en werknemers bij het opstellen en uitvoeren van een effectief arbeidsomstandigheden- en verzuimbeleid. De belangrijkste taak van een arbodienst is het bieden van advies en praktische ondersteuning om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet).
Een arbodienst adviseert werkgevers en kan bepaalde taken overnemen op het gebied van:
Bij deze taken zijn vier deskundigen betrokken:
De Wet verbetering poortwachter verplicht werkgevers, werknemers en arbodiensten om samen te werken aan een verantwoorde en snelle terugkeer van zieke werknemers. De arbodienst speelt hierbij een cruciale rol door:
Sancties bij niet-naleving:
Als een werkgever de stappen uit de Wet verbetering poortwachter niet volgt, kan het UWV een loonsanctie opleggen. Dit betekent dat de werkgever verplicht is om langer loon door te betalen.
Sinds juli 2017 is het voor alle werkgevers in Nederland verplicht om minimaal een basiscontract af te sluiten met een gecertificeerde arbodienst of een BIG-geregistreerde bedrijfsarts. Dit geldt ook als de organisatie slechts één werknemer in dienst heeft, bijvoorbeeld op basis van een 0-urencontract.
Inhoud van het basiscontract:
In het basiscontract wordt vastgelegd welke diensten de arbodienst aan de organisatie levert. Denk hierbij aan:
Werkgevers kunnen kiezen uit twee vormen van arbodienstverlening:
Belangrijke opmerking:
Werkgevers die geen OR hebben, vallen automatisch onder de vangnetregeling.
De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert actief of organisaties beschikken over een basiscontract met een arbodienst. Bij het ontbreken van een basiscontract riskeert de werkgever: