Adoptieverlof. 

Wat is adoptieverlof?

Werknemers die een adoptiekind of pleegkind in hun gezin opnemen, hebben recht op adoptieverlof. Dit verlof is bedoeld om ouders en het kind tijd te geven om aan elkaar te wennen en een band op te bouwen. Adoptieverlof valt onder de Wet arbeid en zorg (WAZO), net als andere verlofsoorten zoals zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, geboorteverlof en pleegzorgverlof.

Voorwaarden en duur van adoptieverlof

Werknemers die een adoptie- of pleegkind in huis nemen, hebben recht op maximaal 6 aaneengesloten weken verlof, met een bijbehorende uitkering. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  1. Adoptie of pleegzorg: Er moet sprake zijn van een officiële adoptieprocedure of pleegzorgplaatsing. Voor adoptie is een uitspraak van de rechtbank nodig.
  2. Aanvraagperiode: Het verlof kan worden opgenomen vanaf 4 weken vóór de komst van het kind tot uiterlijk 22 weken na de komst van het kind.
  3. Flexibiliteit: De werknemer kan zelf bepalen of het verlof in één keer (6 weken) of gespreid wordt opgenomen.

Uitkering tijdens verlof:
De werknemer ontvangt een uitkering ter hoogte van 100% van het dagloon (tot het maximale dagloon). De werkgever kan deze WAZO-uitkering aanvragen bij het UWV om de loonkosten te compenseren. De uitkering kan ook rechtstreeks aan de werknemer worden uitbetaald.

Procedure voor adoptieverlof

Om adoptieverlof aan te vragen, moet de werknemer een officieel bewijs van de adoptie of pleegzorgovereenkomst aanleveren. Dit kan worden gedaan via:

  • Het WAZO-aanvraagformulier.
  • Het formulier ‘Nasturen documenten voor adoptie of pleegzorg’, indien het bewijs op een later moment beschikbaar is.

De aanvraag dient tijdig te worden ingediend, zodat de werkgever en het UWV de uitkering op tijd kunnen verwerken.

Ziekte tijdens adoptieverlof

Als een werknemer ziek wordt tijdens het adoptieverlof, blijft het verlof doorlopen zoals gepland. De ziekteperiode heeft geen invloed op de duur of uitkering van het verlof.
Bij meerdere kinderen (meerlingen): Als een werknemer twee of meer kinderen tegelijk adopteert, blijft het recht op adoptieverlof beperkt tot éénmaal de maximaal toegestane duur van 6 weken.

Andere verlofsoorten volgens de Wet arbeid en zorg (WAZO)

De WAZO omvat diverse verlofregelingen om werknemers te ondersteunen bij belangrijke levensgebeurtenissen of zorgtaken. Hieronder een overzicht:

  • Zwangerschaps- en bevallingsverlof: Voor vrouwen rondom de geboorte van hun kind.
  • Geboorteverlof (en aanvullend geboorteverlof): Voor partners na de geboorte van hun kind (1 week geboorteverlof met 100% loon en aanvullend verlof tot 5 weken met 70% loon).
  • Ouderschapsverlof: Voor ouders om tijdelijk minder te werken en te zorgen voor hun kinderen.
  • Pleegzorgverlof: Voor werknemers die een pleegkind opnemen.
  • Calamiteiten- en kortverzuimverlof: Voor onvoorziene omstandigheden, zoals een ziek kind dat opgehaald moet worden.
  • Kortdurend zorgverlof: Voor de noodzakelijke verzorging van een ziek kind, partner of ouder (maximaal 2 weken per jaar, met 70% loon).
  • Langdurend zorgverlof: Voor de zorg van een ernstig zieke naaste, zoals een partner, kind of ouder (onbetaald, maximaal 6 weken).
  • Meerlingenverlof: Extra zwangerschapsverlof voor vrouwen die zwanger zijn van meerlingen.
  • Levensloopverlof: Voor werknemers die eerder hebben gespaard voor onbetaald verlof (alleen mogelijk indien de levensloopregeling nog geldt).

 Belangrijke aandachtspunten

Flexibiliteit in de opname: Werknemers kunnen het verlof in overleg met de werkgever gespreid opnemen binnen de wettelijke periode.

Toepassing bij pleegzorg: Pleegzorgverlof en adoptieverlof kunnen alleen worden opgenomen als de plaatsing officieel is bevestigd.

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
ShieldPRO