De no-riskpolis is een vangnetregeling voor werkgevers die werknemers met een ziekte of handicap in dienst nemen. Met een no-riskpolis loopt een werkgever geen financieel risico als een werknemer ziek wordt. Een werknemer met een no-riskstatus heeft bij ziekte direct recht op een Ziektewet-uitkering van het UWV. De kosten hiervoor komen niet voor rekening van de werkgever en worden niet doorberekend in de gedifferentieerde premie Whk.
De werknemer moet aan een aantal voorwaarden voldoen om een no-riskstatus te krijgen. De no-riskpolis geldt in de volgende situaties:
Er bestaan nog andere vangnetregelingen voor de Ziektewet, zoals bij orgaandonatie, zwangerschap of bevalling, en voor werknemers die vallen onder de Compensatieregeling.
De werkgever hoeft geen aanvraag in te dienen voor het recht op een no-riskpolis, maar het is wel belangrijk dat de no-riskpolis gemeld wordt. Als een werknemer ziek wordt, moet de werkgever dit binnen zes weken melden aan het UWV. Bij een te late melding kan er een boete van maximaal €455 volgen. Bij de ziekmelding moet de werkgever aangeven dat de no-riskpolis van toepassing is.
In de meeste gevallen is de no-riskpolis vijf jaar na indiensttreding geldig. Bij een ernstige ziekte kan het UWV deze periode verlengen met nog eens vijf jaar. In sommige situaties, zoals bij werknemers met een Wajong-uitkering, WSW-indicatie, beschut werk of onder de doelgroep banenafspraak, kan de no-riskpolis voor een onbeperkte periode gelden.
Werkgevers die eigenrisicodrager zijn of een loondoorbetalingsplicht hebben, kunnen tot maximaal één jaar lang de Ziektewet-uitkering op grond van de no-riskpolis terugvorderen bij het UWV. Na de invoering van de Veegwet op 1 januari 2022 moet een no-riskpolis binnen één jaar na de einde wachttijd worden gemeld om onnodige kosten te voorkomen.
Werkgevers kunnen door de werknemer te vragen naar diens situatie voorafgaand aan het dienstverband belangrijke informatie verkrijgen over een eventuele no-riskpolis. De werknemer is verplicht om na twee maanden dienstverband te vertellen of er een no-riskpolis van toepassing is, maar hoeft niet te vertellen waarom. SubAdvies kan werkgevers ondersteunen bij deze uitvraag en het signaleren van no-risksituaties aan de hand van data, om de ziektekosten zo laag mogelijk te houden.