No-riskpolis. 

De no-riskpolis is een vangnetregeling voor werkgevers die werknemers met een ziekte of handicap in dienst nemen. Met een no-riskpolis loopt een werkgever geen financieel risico als een werknemer ziek wordt. Een werknemer met een no-riskstatus heeft bij ziekte direct recht op een Ziektewet-uitkering van het UWV. De kosten hiervoor komen niet voor rekening van de werkgever en worden niet doorberekend in de gedifferentieerde premie Whk.

Voor wie geldt de no-riskpolis?

De werknemer moet aan een aantal voorwaarden voldoen om een no-riskstatus te krijgen. De no-riskpolis geldt in de volgende situaties:

  1. Doelgroepregister:
    • De werknemer staat bij indiensttreding in het doelgroepregister en is na 1 januari 2015 in dienst gekomen.
  2. WIA-uitkering:
    • De werknemer heeft aan het begin van zijn dienstverband een WIA-uitkering.
    • De werknemer blijft bij dezelfde werkgever in dienst na de toekenning van een WIA-uitkering.
    • De werknemer heeft een afwijzing gehad voor een WIA-uitkering. In de afwijzingsbrief staat dat de no-riskpolis geldt bij een nieuw dienstverband binnen vijf jaar na de afwijzing.
  3. WAO-, of WAZ-uitkering:
    • De werknemer heeft aan het begin van het dienstverband een WAO-, of WAZ-uitkering.
  4. WW-uitkering:
    • De werknemer kwam vanuit een WW-uitkering in dienst tussen 1 januari 2018 en 1 januari 2020. De werknemer moet dan ook geboren zijn voor 1 januari 1962 en de WW-uitkering langer dan 52 weken hebben ontvangen.
  5. Wajong-uitkering:
    • De werknemer heeft ooit een Wajong-uitkering gekregen of had op grond van de Wajong hulp bij werk.
    • De Wajong-aanvraag van de werknemer is afgewezen omdat het UWV niet kon vaststellen of de werknemer langdurig niet kon werken.
  6. WSW-dienstverband, WIW-baan of ID-baan:
    • De werknemer werkte voorafgaand aan het dienstverband in een WSW-dienstverband, WIW-baan of ID-baan. Ook als de werknemer nog een geldige WSW-indicatie heeft voorafgaand aan het dienstverband, is er recht op een no-riskpolis.
  7. Beschut werk:
    • De werknemer werkt op een beschutte werkplek bij de gemeente vanuit de Participatiewet.
  8. Scholingsbelemmeringen:
    • De werknemer heeft scholingsbelemmeringen door ziekte of handicap en moet binnen vijf jaar na afloop van het onderwijs in dienst komen. In deze situatie moet de werknemer een no-riskverklaring aanvragen bij het UWV.
  9. Wet REA (overgangsrecht):
    • De werknemer had een arbeidsbeperking op het moment dat de Wet REA werd afgeschaft (28 december 2005). Binnen vijf jaar voorafgaand aan het dienstverband was er sprake van:
      • Recht op een WAO-, of WAZ-uitkering;
      • Recht op een voorziening uit de Wet REA;
      • Werk in een WSW-dienstverband;
      • Uitsluiting van de WSW-doelgroep door een beslissing van het UWV;
      • Een verklaring van het UWV of de gemeente volgens de Wet REA dat de werknemer moeite had met werken of het vinden van werk.
  10. Structureel functionele beperking (overgangsrecht):
    • De werknemer heeft een verklaring van het UWV dat de werknemer een arbeidsbeperking door ziekte of handicap heeft. De werknemer moet voor 2015 in dienst zijn gekomen en de gemeente moest verantwoordelijk zijn voor de re-integratie.

Er bestaan nog andere vangnetregelingen voor de Ziektewet, zoals bij orgaandonatie, zwangerschap of bevalling, en voor werknemers die vallen onder de Compensatieregeling.

Hoe werkt de no-riskpolis?

De werkgever hoeft geen aanvraag in te dienen voor het recht op een no-riskpolis, maar het is wel belangrijk dat de no-riskpolis gemeld wordt. Als een werknemer ziek wordt, moet de werkgever dit binnen zes weken melden aan het UWV. Bij een te late melding kan er een boete van maximaal €455 volgen. Bij de ziekmelding moet de werkgever aangeven dat de no-riskpolis van toepassing is.

Financiële afhandeling

  • Loonbetaling: De werkgever betaalt het loon door zolang er een loondoorbetalingsplicht is.
  • Ziektewet-uitkering: Het UWV keert een Ziektewet-uitkering uit aan de werkgever. De uitkering is in het eerste jaar van ziekte maximaal 100% van het dagloon en in het tweede jaar maximaal 70% van het dagloon. Deze kosten worden niet doorberekend in de gedifferentieerde premie Whk, maar betaald uit het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof).
  • Loonkostensubsidie: Als de werkgever loonkostensubsidie ontvangt van de gemeente, houdt het UWV hiermee rekening in de hoogte van de Ziektewet-uitkering.

In de meeste gevallen is de no-riskpolis vijf jaar na indiensttreding geldig. Bij een ernstige ziekte kan het UWV deze periode verlengen met nog eens vijf jaar. In sommige situaties, zoals bij werknemers met een Wajong-uitkering, WSW-indicatie, beschut werk of onder de doelgroep banenafspraak, kan de no-riskpolis voor een onbeperkte periode gelden.

Verantwoordelijkheden van de werkgever

Werkgevers die eigenrisicodrager zijn of een loondoorbetalingsplicht hebben, kunnen tot maximaal één jaar lang de Ziektewet-uitkering op grond van de no-riskpolis terugvorderen bij het UWV. Na de invoering van de Veegwet op 1 januari 2022 moet een no-riskpolis binnen één jaar na de einde wachttijd worden gemeld om onnodige kosten te voorkomen.

Uitvraag van de no-riskpolis

Werkgevers kunnen door de werknemer te vragen naar diens situatie voorafgaand aan het dienstverband belangrijke informatie verkrijgen over een eventuele no-riskpolis. De werknemer is verplicht om na twee maanden dienstverband te vertellen of er een no-riskpolis van toepassing is, maar hoeft niet te vertellen waarom. SubAdvies kan werkgevers ondersteunen bij deze uitvraag en het signaleren van no-risksituaties aan de hand van data, om de ziektekosten zo laag mogelijk te houden.

 

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
ShieldPRO