Wanneer een werknemer door toedoen van een derde arbeidsongeschikt raakt, zijn er mogelijkheden voor de werkgever om de schade als gevolg daarvan op de dader en/of diens verzekeraar te verhalen. Dit noemen we regres.
Een werkgever kan regres claimen als de schade is ontstaan door schuld of onrechtmatig gedrag van een ander. Er moet een causaal verband zijn tussen de schade en de schuld of het onrechtmatige gedrag. De werkgever moet de kosten en baten goed afwegen om te bepalen of een regresclaim de moeite waard is.
Als de werkgever bij het UWV verzekerd is, moet hij de regressituatie bij het UWV melden. Als het UWV geen regres claimt, kan dit de gedifferentieerde premie werkhervattingskas (Whk) verhogen. Dit kan bij de ziekmelding van de werknemer worden doorgegeven.
Om de omvang van de schade te berekenen, heeft de werkgever medische gegevens nodig die bewijzen dat de schade het gevolg is van het ongeval en dat deze voortduurt over de periode waarover de werkgever regres claimt. De schade bestaat uit:
Om te bepalen of er een causaal verband is tussen het ongeval en de opgelopen schade, moet de werkgever rekening houden met het gedrag van beide partijen tijdens het ongeval. In het burgerlijk wetboek staan vuistregels voor schuldverdeling, zoals:
Overmacht en vermoeden van schuld
In sommige situaties is er sprake van overmacht. Het is belangrijk te bepalen wie schuldig is aan het defect:
Bij niet adequaat beschermen, zoals het niet dragen van een gordel, wordt gekeken naar wat het effect van de bescherming zou zijn geweest.
Wil je meer weten over regres en wat de gevolgen ervan zijn voor jouw organisatie? Neem dan gerust contact op.