Social Return On Investment (SROI). 

SROI staat voor Social Return On Investment. Het doel van SROI is dat er bij aanbestedingen of (overheids)opdrachten afspraken worden gemaakt tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer over hoe zij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werkervaring of een baan helpen. Vaak gaat het om mensen in een uitkeringssituatie die geen opleiding en/of weinig werkervaring hebben.

Wat is SROI?

SROI is een maatregel die gericht is op het creëren van werkgelegenheid voor mensen die moeilijk aan een baan komen. Deze maatregel wordt vaak opgenomen in de voorwaarden van (overheids)aanbestedingen. De afspraken die hierbij worden gemaakt, zorgen ervoor dat opdrachtnemers een deel van de opdrachtwaarde investeren in het aannemen of opleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Doelgroep

De doelgroep van SROI bestaat vaak uit mensen die:

  • In een uitkeringssituatie zitten
  • Geen opleiding hebben afgerond
  • Weinig of geen werkervaring hebben

Voordelen van SROI

  • Inclusieve arbeidsmarkt: SROI helpt bij het creëren van een meer inclusieve arbeidsmarkt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen te bieden op werkervaring en betaalde banen.
  • Maatschappelijke verantwoordelijkheid: Het toepassen van SROI laat zien dat een organisatie maatschappelijk verantwoord onderneemt door bij te dragen aan sociale doelstellingen.
  • Verbeterde werkgelegenheid: Door SROI kunnen meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk worden geholpen, wat leidt tot een daling van het aantal uitkeringsgerechtigden en een stijging van de werkgelegenheid.

Toepassen van SROI

Voor organisaties die met SROI te maken hebben, is het belangrijk om een goede strategie te ontwikkelen voor de uitvoering van deze maatregel. Dit kan bijvoorbeeld door:

  • Samenwerking met sociale werkplaatsen: Samenwerken met organisaties die ervaring hebben met het begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
  • Training en opleiding: Investeren in de training en opleiding van medewerkers uit de doelgroep om hen beter voorbereid te maken op de arbeidsmarkt.
  • Monitoring en rapportage: Regelmatig de voortgang monitoren en rapporteren om de effectiviteit van de SROI-maatregelen te evalueren en waar nodig aan te passen.

Wil je meer weten over SROI en hoe jouw organisatie hier voordeel uit kan halen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende afspraak.

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
ShieldPRO