WGA-uitkering . 

De Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) is een onderdeel van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). De WIA is een werknemersverzekering voor langdurig arbeidsongeschikten, die werknemers verzekert tegen inkomensverlies als ze werkloos, arbeidsongeschikt of ziek worden. Na twee jaar arbeidsongeschiktheid kan een verzekerde een WIA-uitkering aanvragen. De WIA kent twee soorten uitkeringen: de IVA-uitkering en de WGA-uitkering. Een arbeidsdeskundige en een verzekeringsarts van het UWV bepalen na 104 weken Ziektewet door middel van een WIA-keuring of er recht is op een WIA-uitkering en zo ja, welke uitkering.

Verschillende soorten WGA-uitkering

Als uit de WIA-keuring blijkt dat de verzekerde tussen de 35% en 80% arbeidsongeschikt is en de verzekerde kan (in de toekomst) weer (meer) werken, dan heeft de verzekerde recht op een WGA-uitkering. De WGA-uitkering bestaat uit drie soorten uitkeringen:

  1. Loongerelateerde uitkering
  2. Loonaanvullingsuitkering
  3. Vervolguitkering

Loongerelateerde uitkering

Om te bepalen of de verzekerde recht heeft op een loongerelateerde uitkering, kijkt het UWV eerst of de verzekerde in de 36 weken voor de eerste arbeidsongeschiktheidsdag minstens 26 weken heeft gewerkt. Als dat het geval is, heeft de verzekerde recht op een loongerelateerde uitkering. De duur van deze uitkering is afhankelijk van het arbeidsverleden van de verzekerde, met een maximum van 24 maanden. De verzekerde verbruikt met deze uitkering het opgebouwde WW-recht.

Loonaanvullingsuitkering en vervolguitkering

Als de verzekerde geen recht heeft op de loongerelateerde uitkering of als het recht op de loongerelateerde uitkering is opgebruikt, volgt er een loonaanvullingsuitkering of een vervolguitkering. De keuze tussen deze twee uitkeringen hangt af van de verdiensten van de verzekerde:

  • Loonaanvullingsuitkering: Als de verzekerde meer dan 50% verdient van wat het UWV verwacht dat de verzekerde nog kan verdienen.
  • Vervolguitkering: Als de verzekerde minder dan 50% verdient van wat het UWV verwacht dat de verzekerde nog kan verdienen.

Hoe wordt een WGA-uitkering betaald?

Er zijn twee opties voor de uitbetaling van de WGA-uitkering:

Optie 1: Uitbetaling door het UWV

In deze optie betaalt het UWV de uitkering aan de verzekerde en is het UWV verantwoordelijk voor de re-integratie. De werkgever draagt hiervoor WGA-premie af, onderdeel van de gedifferentieerde premie Whk. De hoogte van de WGA-premie is afhankelijk van de omvang van het bedrijf:

  • Kleine werkgevers: Betalen een sectorale premie, gebaseerd op de sector waarin het bedrijf actief is.
  • Middelgrote werkgevers: Betalen deels een sectorale en deels een individuele premie.
  • Grote werkgevers: Betalen een individuele premie, gebaseerd op de uitkeringslast van het bedrijf.

WGA-uitkeringen worden maximaal tien jaar meegenomen in de WGA-premie.

Optie 2: Eigenrisicodrager voor de WGA

In deze optie betaalt de werkgever zelf de WGA-uitkering aan de verzekerde en is eigenrisicodrager voor de WGA. Dit kan door de uitkering direct aan de verzekerde te betalen of via het UWV, waarbij de werkgever de uitkering aan het UWV betaalt en het UWV de uitkering aan de verzekerde uitkeert. De werkgever is verantwoordelijk voor de re-integratie en draagt zelf de kosten hiervan. Hierdoor heeft de werkgever meer controle over de re-integratie. De werkgever blijft, na de eerste 104 weken arbeidsongeschiktheid, nog maximaal tien jaar verantwoordelijk voor de WGA. Na tien jaar neemt het UWV de kosten over van de werkgever.

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
ShieldPRO