De Ziektewet-uitkering (ZW) is bedoeld voor werknemers die ziek worden en geen recht hebben op loondoorbetaling door de werkgever. In specifieke situaties kan de werkgever een Ziektewet-uitkering aanvragen, waarbij het UWV de uitkering verstrekt.
Een Ziektewet-uitkering kan worden aangevraagd in de volgende situaties:
In deze gevallen vraagt de werkgever de Ziektewet-uitkering aan bij het UWV. De werkgever blijft het loon doorbetalen aan de werknemer en ontvangt de uitkering van het UWV. De werknemer wordt door het UWV geïnformeerd over de uitkering.
De Ziektewet-uitkering heeft een maximale duur van 2 jaar (104 weken). Tijdens deze periode is de werkgever verantwoordelijk voor de re-integratie van de werknemer, tenzij het dienstverband eindigt.
Zieke werknemers hebben net als andere werknemers recht op vakantie. Hierbij gelden de volgende aandachtspunten:
Als het dienstverband van een werknemer eindigt tijdens ziekte, stopt de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever. De werkgever is in dit geval verplicht om een Ziektewet-uitkering aan te vragen bij het UWV. Het UWV begeleidt vervolgens de werknemer bij het re-integratietraject.
Heb je vragen over de Ziektewet of wil je meer informatie over hoe je dit binnen jouw organisatie kunt regelen? Neem gerust contact met ons op.