Eerste Kamer stemt in met vereenvoudigde Wet banenafspraak.

Op 22 april 2025 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel dat de Wet banenafspraak en de quotumregeling voor mensen met een arbeidsbeperking vereenvoudigt. Daarmee is er groen licht gegeven voor aanpassingen die het voor werkgevers aantrekkelijker én makkelijker moeten maken om mensen met een beperking in dienst te nemen. Op 9 mei is de wet officieel gepubliceerd in het Staatsblad. 

In het kort  

  1. De Eerste Kamer heeft op 22 april 2025 ingestemd met het wetsvoorstel tot vereenvoudiging van de Wet banenafspraak. 
  2. Het doel van de wetswijziging is om het werkgevers eenvoudiger te maken om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. 
  3. Belangrijke maatregelen zijn onder andere het structureel maken van de loonkostenvoordelen (LKV) en het schrappen van de doelgroepverklaring. 

Waarom is dit belangrijk? 

Sinds de invoering van de Wet banenafspraak op 1 juli 2015 moeten werkgevers zorgen voor voldoende banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Als ze dit niet doen, riskeren ze een boete in de vorm van de zogenoemde quotumheffing. In de praktijk bleek dat deze regeling ingewikkeld was en het doel, meer banen voor mensen met een beperking, niet gehaald werd. Zowel werkgevers als uitvoeringsorganisaties gaven aan vast te lopen op de complexiteit van de regelgeving. 

Met de nieuwe wet wil de overheid een drempel wegnemen en de kansen op werk voor mensen met een arbeidsbeperking daadwerkelijk vergroten. Minder papierwerk en meer helderheid moeten de bereidheid onder werkgevers verhogen. 

Wat verandert er precies? 

De nieuwe wet bevat concrete maatregelen die de drempel tot werk verlagen: 

  • Structurele LKV: Het loonkostenvoordeel (LKV) voor de doelgroep banenafspraak wordt een vaste regeling. Werkgevers ontvangen dus blijvend een financiële tegemoetkoming als zij iemand uit de doelgroep aannemen. 
  • Afschaffing doelgroepverklaring: De noodzaak voor een aparte doelgroepverklaring vervalt, wat zorgt voor minder administratieve rompslomp. 
  • Vereenvoudiging quotumregeling: De regels rondom het verplichte percentage banen (het quotum) worden duidelijker en eenvoudiger te hanteren. 
  • Samenwerking stimuleren: De wet biedt meer ruimte voor samenwerking tussen organisaties om gezamenlijk banen te creëren voor de doelgroep. 
  • Bonusregeling vereenvoudigd: De bonusregeling wordt overzichtelijker, waardoor het aantrekkelijker wordt om te investeren in inclusiviteit. 

Wat betekent dit concreet voor jou als werkgever? 

Minder papierwerk, blijvend loonkostenvoordeel en duidelijkere regels maken het aantrekkelijker om iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen. Een goed moment om te kijken waar binnen jouw organisatie kansen liggen, en tegelijk bij te dragen aan een inclusievere arbeidsmarkt. 

Meer weten over deze nieuwe regeling? Neem gerust contact met ons op, onze adviseurs helpen je graag verder. 

Bron: Salaris van morgen  

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
ShieldPRO